Υποδοχή και διαχείριση αναφορών σεξουαλικής παρενόχλησης

Αρμόδιο όργανο για την παραλαβή των αναφορών και τη διαμεσολάβηση για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης είναι η Επιτροπή Ισότητας Φύλων (ΕΙΦ) ΕΜΠ και πιο συγκεκριμένα ένα μέλος της ΕΙΦ που ορίζεται αρμόδιο να λαμβάνει  για την αλληλογραφία με θέμα ‘Αναφορά περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης’.

Οι αναφορές υποβάλλονται μέσω της αντίστοιχης φόρμας (με θέμα ‘Αναφορά περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης’) στην ιστοσελίδα της ΕΙΦ ΕΜΠ, στην καλύτερη περίπτωση επώνυμα αλλά ακόμα και ανώνυμα, και περιλαμβάνουν σύντομη περιγραφή του περιστατικού και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο ή/και e-mail) με την καταγγέλλουσα/τον καταγγέλλοντα.

Το μέλος της ΕΙΦ ΕΜΠ, που έχει ορισθεί να δέχεται  τα μηνύματα με το θέμα αυτό (‘Αναφορά περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης’) και να καταγράφει τις αναφορές δεσμεύεται για τήρηση εχεμύθειας όσον αφορά στα εμπλεκόμενα άτομα και στα περιστατικά για λόγους δεοντολογίας καθώς και λόγω και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Άμεσα, το αρμόδιο μέλος της ΕΙΦ, σε συνεργασία με ψυχολόγο του ιδρύματος, αναλαμβάνουν την επικοινωνία με την καταγγέλλουσα/τον καταγγέλλοντα για την πρώτη διερεύνηση του περιστατικού και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης. Σε αυτό το στάδιο, οι πληροφορίες παραμένουν αποκλειστικά μεταξύ καταγγέλλουσας/καταγγέλλοντος, αρμόδιου μέλους της ΕΙΦ και ψυχολόγου. Σημειώνεται ότι και οι ψυχολόγοι δεσμεύονται για εχεμύθεια εκ του ρόλου τους.

Εφόσον η καταγγέλλουσα/ο καταγγέλλων επιθυμεί να προχωρήσει η διερεύνηση του περιστατικού, συστήνεται τριμελής επιτροπή και ακολουθείται η προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία. Στην επιτροπή συμμετέχει ο αρμόδιος Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Έρευνας, το αρμόδιο μέλος της ΕΙΦ και η Κοσμητόρισσα/ο Κοσμήτορας της αντίστοιχης Σχολής. Στην περίπτωση που η διοικητική διαδικασία, δεν ορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Ε.Μ.Π., αυτή θα περιλαμβάνει  ένα πρώτο στάδιο όπου η προαναφερόμενη τριμελής επιτροπή θα αξιολογήσει το περιστατικό και θα λάβει μέτρα προστασίας και στήριξης της καταγγέλλουσας/του καταγγέλλοντος από συνέχιση των περιστατικών ή αντεκδικητικών συμπεριφορών. Τόσο η αξιολόγηση του περιστατικού όσο και η προστασία του θύματος θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Στην περίπτωση που η προαναφερόμενη τριμελής επιτροπή κρίνει το περιστατικό ως σοβαρό (με ενδεχόμενες κατά το νόμο ποινικές προεκτάσεις) τότε ενημερώνει τον Πρύτανη για τη συνέχιση της διαδικασίας σε επόμενο στάδιο με Ε.Δ.Ε. ή/και  ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών σε περίπτωση που συμπεριλαμβάνονται αξιόποινες πράξεις.   Σε όλα τα στάδια επιβάλλεται η διατήρηση εχεμύθειας.

Οι αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση θα τυγχάνουν χειρισμού άμεσα, με ταχύτητα, σοβαρότητα και πλήρη εμπιστευτικότητα. Όλα τα μέλη της Κοινότητας έχουν υποχρέωση πλήρους εχεμύθειας σε περίπτωση που έρθουν σε γνώση τους στοιχεία ή καταθέτουν ως μέρος της διαδικασίας διερεύνησης της αναφοράς. Όλα τα μέλη της Κοινότητας θα προστατεύονται από τυχόν θυματοποίηση ή/και δυσμενή μεταχείριση λόγω του ότι συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο (όπως αναφορά, μαρτυρία κ.λπ.) στη διερεύνηση αναφοράς σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η σεξουαλική παρενόχληση αφορά όλα τα μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας (φοιτητές/τριες, διοικητικό, τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, καθηγητές/τριες) και τις πολλαπλές σχέσεις ιεραρχίας και εξουσίας μεταξύ τους.

Η Επιτροπή Ισότητας Φύλων ΕΜΠ είναι στη διάθεση όλων των μελών της Κοινότητας, ανεξαρτήτως θέσης και σεξουαλικού προσανατολισμού, για να ενημερώσει σχετικά, για την αναφορά και διαμεσολάβηση σε περιστατικά τέτοιας φύσης και φυσικά για να  στηρίξει/ενδυναμώσει τυχόν ευάλωτα άτομα σε τέτοιες συμπεριφορές.